Gå till innehåll

Bra start på bärfisåret 2018!

Hej allihopa!

Första halvan av första säsongen är igång och jag tycker allt vi har fått en bra start! I skrivande stund så finns det fynd noterade från hela 60 atlasrutor i landskapet, där ca 45 är bokade av inventerare. Många med enbart ströfynd av tex strimlus och hårig bärfis – men även dessa ska in! Säsongen har redan resulterat i stor lärdom gällande bestämning av nymfer, värdväxtsök, födosök, metodiker och habitatpreferenser. Jag är glad över att så många mailar frågor, högt och lågt, gällande såväl projektet som övriga intressanta fynd i samband med inventeringarna.

Den extremt varma och torra sommaren har som ni säkert märkt påverkat insektsfaunan under året – bärfisarna är inget undantag. Fenologin (årligt återkommande faser i naturen) är smått rubbad och torkan kan påverka såväl beteende som förekomstmängder. Detta till trots så tycker jag ändå man hittat rikligt med imago under våren och nymfer nu under sommaren, vilket känns lovande inför sensommaren och hösten.

Juli har börjat och augusti står för dörren. Med en fin inventeringsinsats under våren bakom oss ser jag med spänning fram emot vad resten av året har att erbjuda. Nu kommer merparten av arterna att ömsa till imago i rikliga mängder, något vi såklart ska ta tillvara på och inventera.

Några tips som inte kan sägas nog för många gånger:

  • Ruderat-, sand- och torrmarker. Dessa är riktiga hotspots för bärfisarna och det gäller en stor mängd arter.
  • Värdväxter och andra intressanta växter. Skogstry, harris, lupiner, oxtunga, jolster, violer, etc. Genom att noggrant söka på, under och i närheten av intressanta växter kan man göra många spännande fynd!
  • Testa nya metoder – inte minst slaghåvning och bankning! Entomologiska föreningen har tagit hem slaghåvar som nu finns för försäljning.
  • Rapportera allt! Glöm inte de vanliga arterna. Rapportera även gärna från andra rutor om ni råkar stöta på bärfisar på semestern eller liknande.

Bra kämpat i värmen, nu får vi hoppas att resten av säsongen är lika givande!

Mvh Torbjörn Blixt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.