Gå till innehåll

Kalender

Jun
30
lör
Exkursion Apollofjäril spontan aktivitet @ Åsvikelandets naturreservat
Jun 30 heldag

Ett eller flera besök till Åsvikelandets & Torrö naturreservat tänker jag genomföra under Juni och Juli. När så vädret tillåter, det bör vara soligt och gärna vindstilla.
OBS! Aktiviteten genomförs bara om det är varmt och soligt, där av flera olika datum. Det är den bästa dagen som gäller.
Den första försöket att se Apollofjäril blir den 30 Juni. Allmänheten är varmt välkomna med mig ut i fjärilsmarkerna. En fördel är att ta med sig en cykel. Det kan bli långt mellan fjärilarna. Ta med egen matsäck och dryck samt ett gott humör.

Den första fjärilsarten som vi ska se är Makaonfjärilen. Den flyger tidigt under Juni månad. Den andra arten är Apollofjäril. Den flyger något senare slutet av Juni och början av Juli månad.
Fjärilsguide: Rolf Kokkonen

Hoppspindelsafari (spontanaktivitet) @ Store mosse, Småland
Jun 30 heldag

Vi gör ett försök att hitta den sällsynta torvmyrespindeln (Synageles hilarulus) i Småland, på Store mosse, där den hittats tidigare.

Medtag matsäck. Fångstutrustning kan vara användbart, t.ex. slaghov.

Detta är en ”spontanaktivitet”, dvs ingår inte i EFÖ:s program. Däremot är det en del av ett projekt att samla bilder till en svensk hoppspindelbok. Ju fler som följer med desto troligare är det att vi hittar både honor och hanar. Välkommen att kontakta Gabriella vid intresse (0702-634520). Bilskjuts kan eventuellt ordnas.

Jul
10
tis
Resa till Härjedalen (OBS NYTT FÖRSLAG PÅ DATUM)
Jul 10 – Jul 14 heldag

I år tänker föreningen ordna en resa till Härjedalen. Planen är att vi hyr en liten buss och packar den med glada entomologer och deras packning. Alternativet är att åka i bilar upp mot trakterna av Funäsdalen – Hamrafjället mm. Anmäl intresse snart, sista anmälningsdag är den 1 maj 2018. Detta med bil/buss och logi-logistik gör att planeringen måste ske tidigt. På plats blir det utflykter till olika intressanta platser och åtminstone någon toppklättring till Hamrafjället. Men vi hoppas kunna erbjuda alternativ och bo på ett trevligt ställe, så att utflykter kan göras direkt därifrån. Kostnaderna är inte fastställda men föreningen kommer att sponsra resan så mycket vi kan. Mer detaljer kommer när vi vet mer.
Anmälan till Kjell Antonsson.

Jul
22
sön
Småkrypens dag vid Naturum Tåkern @ Naturum Tåkern vid Glänås
Jul 22 kl. 10:00 – 15:00

På naturum Tåkern firas denna dag ”Småkrypens dag” – kom och guidas av kunniga guider och därmed får du en inblick i småkrypens förtrollande värld., kl 10-15. Samarbete med Naturum Tåkern, se naturums hemsida för mer info. Plats; Naturum Tåkern vid Glänås.
Ansvarig: Kjell Antonsson

Aug
3
fre
Svenska entomologmötet i Nyköping
Aug 3 – Aug 5 heldag

Mer information om detta kan man få på SEF:s och Sörmlandsentomologernas hemsidor. Hör av dig om du har för avsikt att åka och om vi kan ordna med samåkning.
Ansvarig: Kjell Antonsson

Sep
23
sön
Hur får dagfjärilarna ihop sina livspussel? @ Naturcentrum
Sep 23 kl. 17:00 – 18:00

Dagfjärilarna är vackra och intressanta insekter. I kväll får vi veta mer om deras ekologi med hjälp av Magne Friberg, Lunds Universitet.
Ansvarig: Nicklas Jansson

Okt
21
sön
På fjärilsjakt i Vietnam @ Naturcentrum
Okt 21 kl. 17:00 – 18:00

Markus Franzén startade sin insektskarriär i vår förening och har sedan dess forskat i både Tyskland och Sverige – i kväll visar han bilder och berättar om resor till Vietnam.
Ansvarig: Björn Ström

Dec
9
sön
Luciakaffe med bildvisning m m. @ Naturcentrum
Dec 9 kl. 17:00 – 18:00

I kväll är alla välkomna att berätta om fynd, visa bilder, intressanta hemsidor m m. Vi bjuder på fika.
Ansvarig: Kjell Antonsson