Välkommen !

På dessa sidor kommer vi att visa samma bilder ni sett i broschyren, men här kommer också att finnas flera kompletterande bilder på varje fjäril för att underlätta identifieringen.

Redan första året 2002 har det dykt upp åtminstone två arter som inte finns med i broschyren, körsbärsfuks och plommon snabbvinge. Under 2003 dessutom kovetenätfjäril. Dessa har vi naturligtvis tagit med här på hemsidorna. Vi kommer också att fylla på med en del arter som vi tror kan komma att dyka upp här i länet. De flesta säkert bara som tillfälliga gäster, men det kan ju vara bra att kunna identifiera dessa också om de skulle dyka upp.

Vi har lagt upp sidorna så att ni först väljer vilken grupp fjärilen tillhör. Antingen kan du välja någon av länkarna här till vänster eller så tittar du på bilderna nedanför och väljer. Du kommer då till en sida med småbilder av alla fjärilar som ingår i gruppen. När du vill titta närmare på en enskild fjäril klickar du bara på bilden av den fjäril du vill se och kommer då till en sida med fler bilder och information om just den fjärilen. Letar du efter gullvivefjärilen hittar du den under gruppen guldvingar, den är ju egentligen enda arten i en egen familj här i Europa men man brukar placera den bland juvelvingarna (blå-, guld- och snabbvingar) av praktiska skäl.

Åter till Calluna

Stor dagsvärmare !

På grund av att det varma vädret sommaren 2006 har en generation av Macroglossum stellatarum fötts här i Sverige och då känner vi att vi måste ha med den på dessa sidor också. Det är många som ringt och frågat och nu finns den under Dagsvärmare. Vi kommer att uppdatera med bättre bilder under vintern.

Vi har uppdaterat sidorna med lite bilder på fjärilar i naturen. Inte så många än men vi fyller på efter hand.

Gräsfjärilar

Gräsfjärilar är små till medelstora fjärilar som går i brunt och orange. Det dom har gemensamt är de runda ögonfläckarna.

Pärlemorfjärilar

Pärlemorfjärilarna är medelstora fjärilar som går i orange med svarta teckningar på framsidan. De flesta har pärlemorfläckar på baksidan.

Nätfjärilar

Nätfjärilarna är små till medelstora fjärilar som går i orange med svarta teckningar på framsidan. På baksidans undervingar har dom ett nät mönster.

Blåvingar

Blåvingarna är en grupp små fjärilar där hanen oftast är blåskimrande och honan har mer eller mindre utbredd brun färg. Baksidan ljus med svart mönster och ibland orange också.

Guldvingar

Guldvingarna är små fjärilar där hanen oftast är metall glänsande orange och honorn har mer eller mindre utbredd brun färg. Undersidan orange med svarta prickar.

Snabbvingar

Snabbvingarna är en grupp små till medelstora fjärilar som oftast är tecknade i brunt samt någon annan färg. Det gemensamma är det lilla svansutskottet på bakvingarna.

Dagsvärmare

Dagsvärmarna är en familj nattfjärilar som flyger på dagen och har genomskinliga vingar. De står ofta som kolibrier framför blommorna och suger nektar. Kan vara svåra att få syn på.

Bastardsvärmare

Bastardsvärmarna är dagaktiva nattfjärilar som har en långsam flykt och oftast ses sittande på blommor sökandes efter nektar.

Praktfjärilar

Praktfjärilarna är medelstora till stora fjärilar. De är oftast bjärt färgade i kontrastrika färger. De har allihop en mer eller mindre taggig ytterkant runt vingarna.

Smygare

Smygarna är en grupp små fjärilar tecknade i orange och brunt. Dom är ivriga blombesökare men har en snabb svirrande flykt och kan vara svåra att följa med blicken.

Visslare

Visslarna är en grupp små fjärilar som är tecknade i brunt med vita prickar. De flyger som smygarna men besöker inte blommor lika ofta utan ses ofta sitta och sola på en stig eller väg.

Vitfjärilar

Vitfjärilar är en grupp medelstora fjärilar som oftast är tecknade i vitt eller gult. De flesta är utbredda på odlade marker. Klöver och Luzern fält tillhör favorit platserna.

Riddarfjärilar

Riddarfjärilarna är stora fjärilar. Här i länet har vi Makaonfjäril och Apollofjäril. De är oftast tecknade i gult och svart eller vitt och svart.

© Entomologiska föreningen östergötland 2003