Gå till innehåll

Landsnäcksexkursion kring Omberg

Vi kommer spendera en heldag i trakten kring Omberg och undersöka lite olika miljöer. Vi börjar i de frodiga sluttningar vid Vättern för att förhoppningsvis spana in den exklusiva större barksnäckan (Ena montana) och några andra krävande arter. Sen beger vi oss till ett kalkkärr och tittar på dess speciella fauna, bl a grynsnäckor. I mån av tid och lust finns det även andra spännande lokaler att besöka.
Samling för samåkning 9.00 vid NaturCentrum i Linköping eller 10.00 vid Vida Vättern (på parkeringen norr om nedlagda restaurangen). Anmäl senast dagen innan till Jonas Roth: , 0705-924957 eller här på Facebook-sidan.
Medtag matsäck för fika och lunch. Bra annan utrustning (om du har): kläder efter väder (snäckor och sniglar kan man kolla på i alla väder), stövlar eller kängor, handlupp, djup plasttallrik och gärna en liten pann- eller ficklampa. Saknar du utrusning är du välkommen ändå!
Den östgötska landsnäcksfaunan hyser 88 arter enligt Artportalen. Det är nästan 75% av alla svenska arter och det är troligen bara Skåne som kan slå det. Trakten kring Omberg är den mest artrika med hela kända 73 arter.
Jonas Roth är hobbybiolog med blötdjur som specialintresse. Han har bl a medverkat i Naturmorgon ett flertal gång och är just nu delaktig i produktionen av nästa volym av Nationalnyckeln (om lungsnäckor).
Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.