Gå till innehåll

Kalender

apr
28
tis
Rödlistan 2020 – tillstånd och trender för Sveriges flora och fauna @ Naturcentrum
apr 28 kl. 18:30 – 21:00

Den svenska rödlistan över hotade arter uppdateras vart femte år och i april 2020 publiceras en ny rödlista. Ulf Bjelke från ArtDatabanken ger oss en exklusiv inblick i tillståndet och trenderna för den svenska floran och faunan. Aktivitet i samarbete med Studiefrämjandet och Östergötlands naturalhistoriska förening (ÖNF).

Ansvarig: Tommy Karlsson

maj
24
sön
Exkursion fetörtsblåvinge vid Kolmårdsbranterna @ Getå
maj 24 heldag

Vi söker efter fetörtsblåvingen i Kolmårdsbranterna vid Getå enskilt eller i grupper som ett led i faunaväkteriet. Vi reserverar oss för dåligt väder. Medtag matsäck. Tid: ca kl 9-17.

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Anmälan senast den 23/5 till Malin Larsson
070-330 93 24,

maj
31
sön
Traditionsenligt besök i Gullvivefjärilens marker @ Ostmossen Omberg
maj 31 heldag

I år bjuder vi en er alla till mitt fjärilsteams årliga besök till Gullvivefjärilens marker på Ostmossen Omberg. Sedan 2015 åker vi varje år till Ostmossen för att se på Gullvivefjärilar och Ängsnätfjärilar. Och kommer vi i rätt tid kan vi även få se Mindre blåvinge. Det är tre fjärilsarter som inte är så vanliga i Östergötland. För utom dessa tre arter brukar vi i regel få se ca 10 till 15 andra fjärilsarter.

Gullvivefjäril Hamearis lucina
Gullvivefjäril Hamearis lucina Bilden är från förra året i Edsviken Valdemarsvik/Åtvidaberg.

Boka in söndag den 31 Maj för en härlig utflykt i fjärilsmarker.
Det är vädret som styr besöket. Om det blir mulet på söndag och det är soligt och fint på lördag, så har jag reserverat lördagen som en reservdag. Blir det dåligt väder under hela helg ställs besöket in.

Om tid finnes kan vi stanna till i Åsabackarna på vägen hem. Åsabackarna är verkligen en härlig plats med böljande kullar och mängder med blommor. Plus Gullvivefjäril.
Medtag kaffe/saft och smörgåsar samt ett glatt leende.

Anmäl senast den fredag den 29 Maj till Rolf Kokkonen.
E-post:
Tele: 073-978 59 10
Samling vid Naturcentrum kl 09:00

jun
12
fre
SEF Riksmöte hos Entomologiska Föreningen i Uppland @ Laxön/Älvkarleby
jun 12 – jun 14 heldag

Inkvartering och föreläsningar blir på Café Furiren (Laxöns vandrarhem). Vi kommer att hyra både officersvillan och underofficersvillan med totalt 60 bäddar. Behövs fler bäddar så finns Älvkarleby Fiskecamp nga få km norr om Laxön, där vi har förbokat ett antal stugor. Vi kommer att ha tillgång till officersmässen under hela mötet, där middag, årsmöte och föredrag samt ev försäljning av material etc kan ske.

Programmet följer som traditionen bjuder: nattlys på kvällarna (i närområdet och lite längre bort), exkursioner (med olika fokus), korta föreläsningar, årsmötet, samkväm och mingel entomologer emellan.

Läs mer och anmäl er här:

jul
26
sön
Exkursion trumgräshoppa i Motala-trakten
jul 26 heldag

Vi börjar med att besöka en ”säker” trumgräshoppelokal och sedan fördelar vi oss och besöker så många lokaler som möjligt och bidrar därmed till faunaväkteriet i Sverige. Vi reserverar oss för dåligt väder.

Samling på Naturcentrum kl 9 för samåkning. Medtag matsäck.

Anmälan senast den 25/7 till Kjell Antonsson: 0725-164245,

aug
2
sön
Exkursion i läderbaggens landskap
aug 2 heldag

Vi letar efter Östergötlands landskapsinsekt, läderbaggen. Vi letar i rätt tid och på bra ställen, men det går aldrig att garantera att vi får syn på den mycket skygga skalbaggen.

Samling på Naturcentrum kl 9 för samåkning. Medtag matsäck.

Anmälan senast den 27/7 till Kjell Antonsson: 0725-164245,

aug
23
sön
Exkursion till Marmorbrukets naturreservat
aug 23 heldag

I Marmorbrukets naturreservat bjuds man på dramatiska vyer över Bråviken och berggrunden av Kolmårdsmarmor ger en artrik och särpräglad flora och fauna. Guide är Olle Jonsson, länsstyrelsen, som har skrivit reservatets skötselplan. Aktivitet i samarbete med Studiefrämjandet och Östergötlands naturalhistoriska förening (ÖNF).

Samling på NaturCentrum kl 9 för samåkning. Medtag matsäck. Kostnad: Gratis, dock betalas en reseavgift.

Anmälan senast den 20/8 till Tommy Karlsson, 013-136694,

sep
13
sön
Exkursion bärfisar
sep 13 heldag

Som ett led i bärfisprojektet besöker vi ett område (ruta) med få eller inga noteringar. Denna gång är siktet inställt på landskapet SO om Söderköping och ut mot kusten. Medtag matsäck.

Violbärfis (Thyreocoris scarabaeoides)
Violbärfis (Thyreocoris scarabaeoides)

Anmälan senast den 11/9 till Torbjörn Blixt, 070-685 76 31,

okt
18
sön
Harkrankar – storvuxna men okända tvåvingar @ Naturcentrum
okt 18 kl. 17:00 – 20:00

Harkrankar är och ser ut som storvuxna myggor. Trots att vi ser dem både här och där är det få personer som kan något om denna insektsgrupp. Michael Andersson, Jönköping, lär oss mer om dessa intressanta insekter.

Harkrank

Ansvarig: Tommy Karlsson

nov
15
sön
Mångfotingar @ Naturcentrum
nov 15 kl. 17:00 – 20:00

Göran Andersson som är författaren till den del av Nationalnyckeln som behandlar mångfotingarna gästar oss denna kväll. Han visar bilder och
berättar om denna viktiga och fascinerande grupp.

Ansvarig: Kjell Antonsson