Gå till innehåll

Hur gör man ett inlägg i wordpress

Steg ett är att tänka ut ett bra inlägg på det ni vill skriva om. I denna förening finns det en massa olika insekter att skriva om.

Börja med att klicka på Inlägg.

Där efter klickar ni på Skapa nytt

Börja med att skriva in en Rubrik/titel. Där efter väljer ni en lämplig kategori.

Ni kan redan nu, tänka ut sökorden eller Taggar som det heter. Ni kan även vänta tills hela inlägget är skrivet. När man börjar skriva in ett ord, som i det här fallet Bär. Då föreslår WordPress flera använda ord. Är ditt ord med väljer du det. Om ordet inte finns med, då skriver du in hela ordet. Eller kopiera klistra in.

De ord som ni skriver in i Taggar, syns nu under inmatningsfältet.
När ni har skrivit några rader, är det daxs att spara innehållet.
Klicka på Spara utkast. Nu kan ni även titta på hur det kan se ut i verkligheten. Klicka på Förhandsgranska. Obs! Inlägget öppnas i ett nytt fönster.

Så här gör ni för att lägga till bilder eller dokument. Klicka på Lägg till media. Och välj Ladda upp filer.

Jag brukar använda knappen. Välj filer klicka på den.

När ni har laddat upp bilden, är den markerad med en bock. Ni kan skriva in en titel och Alt text. Den senare är för att alla webbläsare ska se vad bilden handlar om.
Ni kan även välja om bilden ska synas som en stor bild eller som miniatyr. Ni kan alltid ändra i efterhand om ni inte tycker att det blev bra. Testa er fram. Klicka på Infoga innehåll.

Om ni vill förändra bilden. Klicka på bilden för att få fram redigerings verktygen. Klicka på Pennan.

Här ser ni vad som är skrivit i Alternerade text. Saknas texten skriv in det på nytt. Viktigt för sökmotorerna. Ni ser även storleken på bilden samt om det är en mediafil. Är bilden väldigt stor är det en fördel att bocka för Öppna länk i en ny flik. När ni är nöjda klickar ni på Uppdatera.

Så här ser det ut när ni förhandsgranskar inlägget.

Längst ner ser ni, när inlägget är skrivit och av vem. Ni ser även vilken kategori och all taggar/sök ord.

När ni känner er färdiga med inlägget och granskat innehållet en sista gång. Då är det bara att klicka på Publicera. Ni kan alltid ändra i inlägget när ni vill. Som ni ser är vi uppe i version nr 10 av inlägget.

Klicka på Inlägg
Här ser ni alla inlägg som ni har skrivit. Om ni har behörighet kan ni även se alla andra författare. Bilden under visar att inlägget inte är publicerat ännu. Det står Utkast efter titel/rubriken. Ni kan alltså börja skriva inlägget på måndag och publicera det på fredag om ni vill.

Tycker ni att inlägget blev helt fel, då kan ni enkelt ta bort den. Klicka på Ta bort.

Lycka till med ert skrivande.