Gå till innehåll

Bärfisar i Östergötland

Nu startar föreningen ännu ett spännande inventeringsprojekt. Denna gången handlar det om Pentatomoidea – bärfisartade insekter och Torbjörn Blixt är projektledare.

Veronikabärfis – Stagonomus bipunctatusVeronikabärfis – Stagonomus bipunctatus

Av 53 bofasta arter i Sverige är 35 arter noterade i Östergötland. Men artgruppen är relativt förbisedd och det finns en stor sannolikhet att vi kommer hitta fler än dessa 35 arter under projektets gång. Projektet kommer att sträcka sig mellan åren 2018-2023. Vi kommer inledningsvis fokusera på rutor om 10×10 km. Metodiken kommer finslipas och testas under 2018.

Slaghåvning eller bankning kan generera många individer och arter men man kan också leta reda på deras värdväxt. Många är nämligen monofaga, dvs att de har enbart en art som värdväxt. Enbart ett fåtal arter kräver insamling för säker bestämning, och ett vant öga kan bestämma de flesta arter snabbt, även från bilder. Se till att ta med er kameran ut i fält, eller samla in för säker bestämning.

 

Artportalens atlaskarta kan du kolla vad rutorna har för kodnummer. Står det 5x5 under Rutstorlek ovanför kartan till höger så ändra till 10x10 och tryck på Sök. Då blir det rätt rutnummer

Dyntaxas sida listas alla arter av Pentatomoidea i Sverige.

Bildgalleriet på British bugs är ett bra hjälpmedel men har inte alla Östgötska arter.

För mer information eller bokning av rutor kontakta:
Torbjörn Blixt,