Gå till innehåll

Bärfisexkursion 21 augusti – en lyckad utflykt!

Fyra tappra själar trotsade prognosen som lovade helmulet väder och blev istället som av magi belönade med strålande sol. Förvirringen var total och solkrämen lämnad hemma, men det genererade istället ypperligt gynnsamt bärfisväder! Dagen förpassades till Finspångs okända skogslandskap och ett sedan innan utpekat intressant område söder om Grytgöl - torra, sandiga ruderatmarker och bryn med mycket tall och öppna ytor. Här fanns fynd av bland annat klöversidenbi (Colletes marginatus, rödlistad som NT) samt en del andra bin, men inte mycket annat.

Torrt, varmt och skyddat - finfin lokal. Foto: Bengt Nyström.

Målbilden för dagen var dels de lite mer skogslevande bärfisarna blåbärsbärfis (Elasmucha ferrugata) samt tvåfläckig taggbening (Adomerus biguttatus), men även de krävande torrängs- och sandlevande markbärfisarna (Sciocoris), mörkhårig sköldskinnbagge (Odontoscelis fuliginiosa) och i den bästa av världar även jallabärfis (Jalla dumosa). Atlasrutan hade innan besöket blott sex arter bärfisar noterade, så det fanns potential för fler. Redan på parkeringen under fikastunden så noterades dagens första för rutan nya bärfis - större björkbärfis (Elasmostethus interstinctus) - och sedan var vi igång!

Det rann på i en faslig takt och vi fick snabbt nästan BINGO i "mindre"-arterna:

Mindre björkbärfis (Elasmucha grisea)
Mindre rovbärfis (Rhacognathus punctatus)
Mindre spetsnäsa (Aelia acuminata)
Mindre gräsbärfis (Neottiglossa pusilla)
Mindre markbärfis (Sciocoris cursitans)

Tyvärr så fann vi aldrig mindre taggbening (Sehirus luctuosus) och jag våndas nu över att jag kanske aldrig får chansen att nå dags-BINGO på "mindre"-brickan... Vi hittade i princip inga förgätmigejer i området, tyvärr.

En av målarterna för dagen var den sällsynta mörkhåriga sköldskinnbaggen (Odontoscelis fuliginosa). Det är en tämligen oansenlig och mörkbrun art, relativt liten, som uteslutande lever i torra och sandiga miljöer, och man finner den ofta där det finns harklöver (Trifolium arvense). Arten är ovanlig även i övriga Sverige, med huvudförekomst i sydost. När vi efter en halvtimmes krypande och krafsande fortfarande inte hittat något, trots att där fanns rikliga mängder harklöver, så svor jag högt och förbannade arten som under alla dessa år undgått mig - men då brast Karin ut "här är den" och lyckan var total!

Odontoscelis fuliginosa - Karins fina fynd och bild.

Det här utgjorde det åttonde fyndet (och åttonde lokalen) i Östergötland, varav sju av dem gjorts under projektets tid. En rar och kräsen liten art, om än sannolikt något förbisedd.

Annars då? Jo arterna trillade in i rask takt och under dagen lyckades vi notera totalt 19 arter ur överfamiljen Pentatomoidea - detta trots att vi inte aktivt sökte efter enklare arter som starrbärfis (Eurygaster testudinaria), rödbent bärfis (Pentatoma rufipes) eller gav oss in i den djupare blåbärsskogen efter blåbärsbärfis (Elasmucha ferrugata). Att spräcka 20 arter på en dag är alltså mer än rimligt så länge man har åtminstone en hyfsat intressant lokal i sin ruta!

Efter sköldskinnbaggen så förevisades även den kanske mest förbisedda bärfisarten av dem alla - jolsterbärfis (Elasmostethus brevis) - som hittades under rekningen som genomfördes dagen innan. Det är lite intressant det här med vad man får upp ögonen för, och något av anledningen till varför jag vill förlänga Bärfisprojektet - det tar tid att lära sig vissa arter, vissa värdväxter, vissa miljöer, och det är först på senare år jag börjat inse att tex jolsterbärfis är bra mycket vanligare än man kan tro! Detsamma gäller tvåfläckig taggbening (Adomerus biguttatus) och i viss mån mindre taggbening (Sehirus luctuosus), för att nämna några.

Författaren själv i jakt på Legnotus-arter under gulmåra, dock utan lycka. Foto: Bengt Nyström.

Vi avslutade dagen med ett snabbt besök i den i öster angränsande atlasrutan som enbart hyste tre arter bärfisar, och på någon timme så var vi uppe i målsiffran tio arter efter fynd av bland annat blå rovbärfis (Zicrona caerulea). Allt som allt, en mycket lyckad dag! Noterbara bifynd var den maffiga skogsgräshoppan (Podisma pedestris), silversmygare (Hesperia comma), lerlöpare (Olisthopus rotundatus) och "krukan" av en hittills obestämd förmodad krukmakargeting (Eumenes).

Dagens bärfisarter:

Hagtornsbärfis (Acanthosoma haemorrhoidales) - flera ex på rönn.
Brokig enbärfis (Cyphostethus tristriatus) - ett ex på bärande en.
Större björkbärfis (Elasmostethus interstinctus) - en hona i ett lövbryn.
Jolsterbärfis (Elasmostethus brevis) - en hona på jolster.
Mindre björkbärfis (Elasmucha grisea) - flera ex spritt över området.
Tvåfläckig taggbening (Adomerus biguttatus) - en imago tillsammans med mycket unga, nyömsade nymfer. Förekommer föräldrarskap hos den här arten månne? Bland rötter på ängskovall, skogsbryn.
Spetsrovbärfis (Picromerus bidens) - i blåbärsris i skogsbryn.
Mindre rovbärfis (Rhacognathus punctatus) - I lövbryn mot torrängen, något förvånande då man oftast stöter på den i fuktigare områden.
Blå rovbärfis (Zicrona caerulea) - slaghåvad i fuktsänka på hygge.
Mindre spetsnäsa (Aelia acuminata) - vanlig lite varstans.
Bred bärfis (Carpocoris fuscispinus) - dagens vanligaste bärfis, funnen överallt.
Purpurbärfis (Carpocoris purpureipennis) - funnen lite varstans, men inte lika ofta som bred bärfis.
Hårig bärfis (Dolycoris baccarum) - vanlig lite varstans.
Rapssugare (Eurydema oleracea) - fel miljö för arten, men vi fann 1 ex på renfana.
Mindre gräsbärfis (Neottiglossa pusilla) - fåtal ex på gräs.
Grön bärfis (Palomena prasina) - vanlig lite varstans.
Vårbärfis (Peribalus strictus) - enstaka individer här och där.
Mindre markbärfis (Sciocoris cursitans) - 1 ex på torra grusytan där vi även fann mörkhårig sköldskinnbagge. Garanterat vanligare men krävs lite jobb för att finna dem.
Strimlus (Graphosoma italicum) - flera ex på kvanne, på hygge.
Mörkhårig sköldskinnbagge (Odontoscelis fuliginosa) - sprang öppet på den torra grusytan med mycket harklöver. Succé!

Eumenes-kruka. Foto: Torbjörn Blixt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.