Gå till innehåll

Artikelserie Årets arter 2020 – Skalbaggar

Hej på er, i decembermörker och Corona-tider!

Är det bara jag som är ledsen över att årets Lucia-fika är inställt? Där man kan samlas och gå igenom roliga fynd och drömma sig tillbaka till varma dagar fulla med kryp och upptäckter - euforin och tillfredsställelsen som följer varje nytt fynd, varje ny art. Nog för att det såhär i bistra tider går bra att gå igenom insamlat material, sortera bilder och sitta med sina samlingar, men det är inte riktigt samma sak. Jag tänkte därför redogöra för några av årets roligare fynd i en kortare artikelserie, artgrupp för artgrupp. Jag kickar igång med skalbaggarna och hoppas att det inspirerar er till att göra detsamma, det skulle i alla fall jag uppskatta! 🙂

AV MIG "INTRESSANTA" FYND AV COLEOPTERA I ÖSTERGÖTLANDS LANDSKAP 2020
Jag är fortfarande novis gällande skalbaggar och kommer så sannolikt förbli en längre tid framöver, men det är en av de artgrupper som i dagsläget fascinerar mig mest. Chrysomelidae har seglat upp som favoritfamiljen och jag letar helst baggar i torra miljöer såsom torrängar, magra naturbetesmarker, torra bryn och sandmiljöer. Hittar för mig nya arter i princip varje gång jag är ute vilket är otroligt inspirerande! Arterna här nedan är inga extrema rariteter, men det var ändå fynd jag fann intressanta och som gjorde mig lite extra glad antingen i fält eller under luppen vid artbestämningen.

Småskaliga grustag i den östgötska mellanbygden - finns det bättre semestermål?

Phalacridae - Sotsvampbaggar
Phalacrus championi (LC) - 3e fyndet i Ög på AP
1 ex, skraphåvning, torrslänt, naturbetesmark, Slefringe, Åtvidaberg, 2019-06-08.
Jag börjar med att "fuska" och nämner en art från 2019. Jag bestämde den dock nyligen (i november) och jag fick precis belägget bekräftat av H-E Wanntorp. Sannolikt något förbisedd, men ändå ett roligt fynd!

Chrysomelidae - Bladbaggar
Cassida sanguinolenta
(LC) - 5e och 6e fyndet i Ög på AP
1 ex, slaghåvning, torräng, Malmslätt, Linköping, 2020-04-22.
1 ex, slaghåvning, naturbetesmark, Borensberg, Motala, 2020-06-02.
Cassida är ett fantastiskt vackert släkte med en mängd roliga arter. Lagom stora, i roliga miljöer, relativt lättbestämda och coola larver! Jag har som mål att finna alla inom Ög noterade arter i släktet, och i år har jag ökat på med ett flertal, varav den roligaste C. sanguinolenta. För stunden så har jag noterat 8 arter i släktet - många fler att upptäcka!

Prasocuris glabra (LC) - 4e fyndet i Ög på AP
1 ex, slaghåvning, fuktstråk, naturbetesmark, Västra Stenby, Motala, 2020-05-07.
Ett för mig nytt släkte i familjen, vilket alltid är kul! Fick puls direkt när jag fann den i håven då jag finner alla Chrysomelidae med färggrann bård på täckvingarna extra roliga!

Prasocuris glabra - kolla bården, så vacker!

Chrysolina analis (NT) - 3e fyndet i Ög på AP
1 ex, frispringande på väg intill skogsbete, Nykyrka, Motala, 2020-09-30.
Jag har länge drömt om att finna Chrysolina sanguinolenta, så när jag fann den här plutten till C. analis på ca 4 mm (den var åt det mindre hållet) så blev jag mest bara förvirrad då C. sanguinolenta är uppemot 9 mm. Inte fören jag kom hem så föll polletten ner, men jag var inte ledsen för det! Förvånansvärt få fynd i Ög, mycket kul bekantskap!

Curculionidae - Vivlar
Gymnetron beccabungae (LC) - 7e fyndet i Ög på AP
1 ex, slaghåvning, dike vid kärr, Tinnerö, Linköping, 2020-06-21.
Förmodligen inte alls ovanlig, men relativt fåtalig på Artportalen överlag och väldigt vacker! Släktet har jag fått bekanta mig med via fler arter under året och jag gillar dem skarpt! Just G. beccabungae vill ha det lite mer fuktigt och går på olika veronikor (Veronica sp).

Gymnetron beccabungae

Limobius borealis (LC) - 3e fyndet i Ög på AP
1 ex, slaghåvning, naturbetesmark, Kråkeryds NR, Ödeshög, 2020-06-27.
Att finna "nya arter" skalbaggar i sydvästra delen av länet där många stora namn samlat en stor mängd skalbaggar genom åren är extra kul. Nu finns det säkert exemplar i samlingar som inte är rapporterade på Artportalen, men nog blir man lite extra glad över att den verkar vara ovanlig! Tänkte inte mycket alls på den fören jag lade den under luppen och förstod vad det var - kul!

Histeridae - Stumpbaggar
Dussinstumpbagge (Atholus duodecimstriatus, LC) - 9e fyndet i Ög på AP
1 ex, trädgård, Åtvidaberg, 2020-06-19.
Första fyndet i landskapet sedan 1959! Enbart känd från Omberg/Tåkern, Rystad och Åtvidaberg sedan tidigare. Har alltid gillat Histeridae och det här fyndet stärker bara den känslan. Kommer säkerligen från morsans goa kompost i trädgården, måste gräva mer där...

Dermestidae - Ängrar
Dermestes laniarius (LC) - 8e fyndet i Ög på AP
1 ex, frispringande, vägkant, Ombergs torv, Ödeshög, 2020-06-21.
Sedan länge känd från Omberg/Tåkern, men inte funnen i området sedan legenden Stig Lundberg hade den på 60-talet. Antonsson fann den dock i år också, så våra fynd är de 7e respektive 8e i landskapet. Har väl aldrig intresserat mig för Dermestidae men det här var ett oväntat roligt fynd!

Carabidae - Jordlöpare
Grävlöpare (Broscus cephalotes, LC)
Många ex, frispringande, sandområde, Blå lagunen, Motala, 2020-09-18.
Vilka monster! Utforskade ett för mig nytt sandområde och var rätt så besviken tills dess att jag fann den här arten. Inte direkt ovanlig, men en ny lokal och alltid kul med nya bekantskaper!

Höstlöpare (Licinus depressus, LC) - 3e fyndet i Ög på AP
1 ex, frispringande, trädgård, Åtvidaberg, 2020-09-05.
Denna märkliga, flyglösa och riktigt snygga jordlöpare med en något skev fyndbild. Har ändå en hyfsat tydlig preferens gällande habitat, men kan ändå hittas framför fötterna i föräldrarnas trädgård. Brorsan var snabb med blicken och uppmärksammade mig på den innan jag ens hann reagera - succé!

Lundfrölöpare (Harpalus xanthopus, LC) - 7e fyndet i Ög på AP
1 ex, frispringande, grustag, Yxnerum, 2020-05-24.
Garanterat förbisedd men ändå lite smårolig. Jag blir alltid förvånad när jag finner få rapporter av jordlöpare då det är ett så karakteristiskt och välstuderat släkte som många intresserar sig för. Men - återigen - allt finns inte på Artportalen.

Tenebrionidae - Svartbaggar
Opatrum sabulosum (LC)
Flera ex, frispringande, sandområde, Blå lagunen, Motala, 2020-09-18.
Ytterligare en hyfsat vanlig bagge, dock med rolig utbredning (se karta). Har mest med den här för att den är så cool (kolla AP). Fann den på samma lokal som grävlöparna - blir definitivt fler besök där i vår/sommar!

Utbredning i AP av Opatrum sabulosum

Så - vad har ni gjort för fynd i år? Dela med er!!! 😀

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.