Gå till innehåll

Artikelserie “Årets arter 2020 – Fjärilar”

Fjärilar är en stor anledning/orsak till att jag började med insekter då jag under mitt Master-projekt vid Linköpings universitet kom att inventera dagfjärilar. En behändig, vacker och relativt enkel grupp arter som jag dock ganska snabbt tröttnade på då det inte finns så många av dem i Östergötland. Lagom till att intresset började vackla så upptäckte jag istället nattfjärilarna och insåg då vilken otrolig mångfald vi har omkring oss, överallt. Jag blev smått begeistrad och än idag känner jag mig som ett barn på julafton var gång nattens fångst ska vittjas ur fjärilsfällan - en känsla ingen annan artgrupp kan ge mig!

AV MIG "INTRESSANTA" FYND AV FJÄRILAR I ÖSTERGÖTLANDS LANDSKAP 2020
Jag har i år inte lyst så mycket som jag hade velat utan merparten av fynden är från dagtid och som sekundära observationer när jag egentligen varit på jakt efter annat. Jag har dock noterat så pass få arter totalt att jag fortfarande dagligen stöter på nya arter - om jag bara bemödar mig med att fotografera dem. Fjärilar är den enda artgrupp jag än så länge inte samlar in - ironiskt då det jämte skalbaggarna förmodligen är den artgrupp flest entomologer samlar - så foton får duga.

Noctuidae - Nattflyn
Kamomillkapuschongfly (Cucullia chamomillae, LC) - 7e fyndet i Ög på AP
1 ex, vilande, betesmark, Valla, Linköping, 2020-04-25.
Ett ibland något svårbestämt släkte med snarlikt grått tecknade imagines, ofta tämligen stora och med imponerande "kapuschong". Larverna är desto mer färggranna i många fall. Den här hittades av en vän som var snäll nog att informera mig omgående, så jag sprang som en tok i ca 3 km för att hinna fram innan den lyfte.

Kamomillkapuschonfly (Cucullia chamomillae) - kolla in kalufsen! 
Blågrått kapuschongfly - larverna är nog så vackra!

Choreutidae - Gnidmalar
Björkgnidmal (Choreutis diana, LC) - 1a fyndet i Ög på AP, dock noterat i landskapskatalogen sedan tidigare.
1 ex, vilande, bryn vid grustag, Yxnerum, 2020-05-24.
En tämligen allmän art som verkar gå under radarn för många. Inte överdrivet många fynd i södra Götaland, så det var lite kul ändå! Flera av arterna i familjen är allmänna, så det är inte alltid man orkar besvära sig med att kolla på alla individer i detalj.

ElachistidaeGräsmalar
Mindre silverpunktsgräsmal (Elachista nobilella, LC) - 2a fyndet i Ög på AP
1 ex, slaghåvning, skogsbryn, Tinnerö, 2020-06-03.
Omnämns som tämligen allmän och så må var fallet, men den är inte så vanligt att man stöter på den i fält vilket man kan se på utbredningskartan på AP. Vacker art, stack ut vid första anblick i håven för att vara ett micro. Lever främst på olika gräs.

Nymphaliade - Praktfjärilar
Ängsnätfjäril (Melitaea cinxia, NT) - 3e fyndet i Motala kommun på AP
1 ex, friflygande, naturbetesmark, Fornåsa, 2020-06-11.
En stänkare! Första fyndet i kommunen på 36 år, blott andra lokalen! Jag tror det finns fler lokaler att upptäcka i slättlandskapet mellan Fornåsa och ner mot Mjölby kommun, möjligen något outforskat? Mycket kul fynd då jag trott att det sedan den omfattande landskapsinventeringen skulle vara svårt att göra nya intressanta fynd av dagfjärilar i landskapet, men det går. Årets fynd överlag på den fronten är ju annars den kattunvisslare (Pyrgus alveus, VU) som Kasselstrand och Oldenborg fann uppe i Meltorp i år - ojojoj!!!

Ethmiidae
Ängsrutemal (Ethmia pyrausta, EN) - 2a fyndet i Ög på AP
1 ex, vilande, svämplan utmed vattendrag, Tjällmo, 2020-06-18.
Årets absoluta höjdpunkt sett över alla artgrupper - utan tvekan! Denna smått mytomspunna art med unikt utseende är otroligt svårfunnen även nationellt och jag fick rejält med puls när jag hemmavid artbestämde den från foton. Utbredningskartan är väldigt intressant och det handlar om tämligen lokala uppträdanden. Det är få förunnat att stöta på arten i fält - det var ren och skär tur för min del och ett minne jag länge kommer bära med mig. Är dock bara ledsen att jag inte i fält förstod vad det var så att jag kunde uppmärksamma det för mina kollegor och dela det med dem. Får ta det vid nästa fynd...

Årets fynd fick även bli årets sämsta bild!

Nepticulidae Dvärgmalar
Brudbrödsdvärgmal (Stigmella filipendulae, LC) - 2a fyndet i Ög på AP
1 ex, mina, älggräs, kalkkärr, Motala, 2020-06-29.
En minerare, denna vackert tecknade art går att återfinna på såväl brudbröd som älggräs, bland annat. Sannolikt tämligen förbisedd, ändock ett roligt fynd. Återstår bara att finna imago...

Sesiidae - Glasvingar
Vickerglasvinge (Bembecia ichneumoniformis, NT)
1 ex, slaghåvning, torräng, Malmslätt, 2020-07-02.
Fann arten som ny för lokalen för några år sedan och fick ett återfynd i sommar. En så härligt vacker familj som man lätt kan bekanta sig med mha feromon, men desto roligare att finna i fält med håven!

Coleophoridae - Säckmalar
Såpnejlikesäckmal (Coleophora saponariella, LC) - 3e fyndet i Ög på AP
Flera ex, såpnejlika, vägkant, Kristberg, Motala, 2020-08-04.
Säckmalar är kluriga men roliga små saker där värdväxt är av stor betydelse. Jag stötte på arten tidigare i somras i Småland och höll med ens utkik efter den när jag var åter på jobbet i Motala - och vips så fann jag den inom några dagar! Sannolikt något förbisedd.

Gracillariidae - Styltmalar
Tysklönnstyltmal (Caloptilia rufipennella, LC) - 1a fynder i Ög i AP, dock noterad i landskapskatalogen sedan tidigare.
Flera ex, minor på tysklönn, ädellövdunge, Motala, 2020-10-08.
Minor är alltid spännande, speciellt om det handlar om lite annorlunda värdväxter. Inne i centrala Motala finns ett större bestånd med tysklönn av olika åldrar som jag besökte i jobbsammanhang. Fann de arttypiska minorna efter bara några minuter, en garanterat förbisedd art, även om det såklart inte finns utbredd tysklönn klippt överallt i landskapet.

Notodontidae - Tandspinnare
Fjäderbärare (Ptilophora plumigera, LC)
1 ex, vilande, ljusfälla, trädgård, Åtvidaberg, 2020-11-13.
Fjäderbäraren är en art jag velat se en längre tid. Under en period då fjärilsfångsten är relativt fattig så lyser denna art upp med sin närvaro. Det finns tre tydliga populationer i Sverige, där den östgötska utgör den nordligare spetsen av den sydöstliga populationen. Relativt få fynd i Ög, men då inte alltför många lyser i november så kanske det inte är så konstigt. Fann den vid en lysning på mina föräldrars tomt inne i Åtvidaberg, rikligt med ädellöv i direkt närhet. Hoppas få bekanta mig mer med den kommande år på andra platser i min hemkommun som jag mer och mer återvänder till för entomologiska eskapader.

Till nästa år är jag utrustad med två nya lampor och kommer börja lysa regelbundet på en massa roliga ställen - enbart sömn, sociala förpliktelser och tid kommer sätta stopp. Hoppas nästa år kunna återkomma med en än mer imponerande lista, gärna något nytt landskapsfynd!

Vad har ni gjort för fjärilsfynd i år? 🙂

1 reaktion på ”Artikelserie “Årets arter 2020 – Fjärilar”

 1. Stefan Johansson

  Hej Torbjörn,
  Jag har letat efter vickerglasvinge i många år men aldrig fått se den trots feromon! Har du någon bra lokal och tror du det är försent i år?
  Tacksam för tips o svar.
  Stefan Johansson, Norrköping

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.