Gå till innehåll

Ut i naturen Oktober

Så länge det inte har fallit ner snö och inte för mycket kallgrader så kan man plocka svamp ända in i December. Vi får se hur det går med det i år. Det finns många goda och nyttiga matsvampar i naturen. Är ni som jag så finns det bara en svamp som jag plockar hem, nämligen kantarellen. Det är väl i första handen den svamp som dom allra flesta känner igen. Det finns 6 arter av kantareller i Sverige.

Kantarell Cantharellus cibarius
Kantarell Cantharellus cibarius

Den första på säsongen är blek kantarell som växer under sommaren. Och det är den jag brukar plocka i första hand. Det är min favorit bland kantarellerna efter som den har lite kraftigare smak än den vanlig kantarell. Regnar det mycket under Juni så kan man plocka dessa delikatesser redan till midsommaren. Starta midsommarafton med en kantarellsmörgås, det är inte dumt det.

Blek kantarell Cantharellus pallens
Blek kantarell Cantharellus pallens
Kantareller Cantharellus cibarius
Kantareller Cantharellus cibarius

Kantarellen har varit en känd matsvamp ganska länge. Mykologins "fader" Elias Fries (1794-1878) påpekade tidigt att kantarellen var en av de få svampar som folk runt om i landet ansåg ätliga.
Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är det en svamp som är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare.
Säsongen är vanligen juli-oktober. Blek kantarell - Cantharellus pallens, Kantarell - Cantharellus cibarius, Rödgul trumpetsvamp - Cantharellus lutescens, Trattkantarell - Cantharellus tubaeformis

Trattkantarell Cantharellus tubaeformis
Trattkantarell Cantharellus tubaeformis

Väl mött ute i naturen Rolf Kokkonen

1 reaktion på ”Ut i naturen Oktober

  1. Bo Norrgård

    Mycket intressant svampinlägg Rolf. Själv har jag en farvorit "Svart trumpetsvamp" vilken vid sidan av kantarellerna är synnerligen läcker. Problemet är att deen är mycket svår att upptäcka men hittar man en finns det mera: Schampinjoner är också läckra men det gäller att känna igen dem eftersom vit flugsvamp är liknnde men den har vita skivor till skiillnad mot svampinjonen som har rosa till bruna skivor och en ring runt skaftet vilket flugsvampen saknar. Dessutom är vit flugsvamp dödligt giftig. Höll på att glömma stolt fjällskivling, Brukar allltid ta ringen på dessa svampar som råkost -smakar mandel! Annars är hatten en delikadess medan foten är träig!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.